Mieszkańcy Gminy Nowa Wieś Lęborska na wycieczce z Fundacją Lokalną.

Niemal 300 osób wzięło udział w bezpłatnej wycieczce do Torunia i Ciechocinka organizowanej przez Fundację Lokalną w ramach Klubów Rodzin.

Zgodnie z planem wycieczki 5 grup z Chocielewka, Pogorzelic, Krępy Kaszubskiej, Nowej Wsi Lęborskiej i Łebienia odwiedziło Ciechocinek i Toruń.

Mieszkańcy Gminy Nowa Wieś Lęborska zwiedzają Tężnie Solankową w Ciechocinku.

Po przybyciu do Ciechocinka rozpoczęliśmy zwiedzanie miasta z przewodnikami. Ze względu na bardzo dużą liczbę osób, każda grupa poruszała się niezależnie. Największym wyzwaniem jednak było zebranie wszystkich na wspólnym obiedzie ale i to się udało. – komentuje Szymon Medalion, prezes Fundacji Lokalnej organizator wyjazdu.

Ciechocinek to nie tylko miasto sanatoriów ale przepięknych kompozycji kwiatowych i parków, które zachwycają swoim urokiem. Olbrzymie wrażenie robi również tężnia solankowa, która tworzy unikalny zdrowotny mikroklimat.

– Celem wycieczki była wspólna integracja mieszkańców i myślę, że udało się nam to w stu procentach – podkreśla Szymon Medalion.

Niemal 300 osób wzięło udział w Rodzinnej Wycieczce z Fundacją Lokalną

Spacer po starówce Torunia rozpoczęli przewodnicy miejscy pod Pomnikiem Flisaka by pokazać m.in. Bramę Starotoruńską, Krzywą Wieżę, Katedrę Świętojańską, Dwór Artusta, Dom i Pomnik Kopernika. Nie zabrakło również okazji do skosztowania przepysznych Toruńskich Pierników.

Wyjazd odbył się w ramach prowadzonych przez Fundację Lokalną Klubów Rodzin i współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Mieszkańcy Gminy Nowa Wieś Lęborska na wycieczce z Fundacją Lokalną.
Przewiń na górę